piątek, 17 stycznia 2014

Etyka na talerzu - kolejne spotkanie z cyklu Antropofauna

Tym razem przyjrzeliśmy się etycznym wymiarom wyboru diety. Zadaliśmy sobie pytanie czy w warunkach demokracji większościowej możliwe jest budowanie solidarnego społeczeństwa w którym przemysł mięsny jest jego znormalizowanym elementem? Czy wypierane ze świadomości okrucieństwo wobec zwierząt jest postawą nieetyczną? Czy przedmiotowe traktowanie zwierząt rzutuje na relacje w społeczeństwie ludzkim? Czy dążymy do zachowania zdrowia, a może do "drapieżniczej rywalizacj" bądź "wegetariańskiego pokoju" - czyli jakie argumenty stoją za wyborem diety.
Gośćmi spotkania byli:

prof. Jan Hartman, filozof i bioetyk, profesor nauk humanistycznych UJ, polityk. Wielokrotnie wypowiadał się w sprawie uboju rytualnego.

Dariusz Gzyra, działacz społeczny, współzałożyciel Stowarzyszenia Empatia. Weganin. Interesuje się zagadnieniami etyki.

Spotkanie poprowadziła Olga Rembielińska, studentka II roku studiów magisterskich na kierunku etnologia i antropologia kulturowa w IEIAK UW.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz